VědaFest 2023: FIS a FMV propojily kořeny dat, byznysu a vědy

Již 11. ročník VědaFestu je úspěšně za námi. Ve středu 21. června se pražský Kulaťák a přilehlá Technická ulice proměnily ve vědeckou laboratoř plnou inspirace. Ani Vysoká škola ekonomická v Praze u této události nemohla chybět, své síly tak spojily Fakulta informatiky a statistiky a Fakulta mezinárodních vztahů.

Obě fakulty společně připravily rozmanitý program na téma Kořeny vědy. Návštěvníci všech generací se mohli vydat objevovat souvislosti mezi daty, byznysem a vědou. Příchozí měli možnost zamyslet se nad tím, co nevědomky přenášejí do online světa, a se zástupci Fakulty informatiky a statistiky se dozvědět, jak zacházet s osobními údaji. V digitálním prostředí se totiž musíme pohybovat s jistotou i opatrností.

Fakulta mezinárodních vztahů se ponořila do vývoje myšlení o vzhledově nedokonalé zelenině a ovoci a seznámila návštěvníky s významem povědomí o značce a s přínosy zavedení metrického systému pro obchod. Celý den na stánku probíhaly zábavné kvízy, které prověřovaly znalosti témat měření jednotek, loga značek nebo plýtvání potravinami.

Program FMV připravili Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., Ing. Mgr. Tomáš Sadílek, Ph.D., Ing. Jiří Zeman, Ph.D. a Ing. Alena Filipová, Ph.D.Katedry mezinárodního podnikání.

I přes proměnlivé počasí letního slunovratu s horkým sluncem i přeháňkami dorazilo na VědaFest tisíce návštěvníků, kteří mohli zavítat na 103 stánků, 10 podiových show nebo veřejnou debatu. Živé atmosféry venkovní vědecké akce si užívali rodiny, přátelé, ale i samostatní nadšenci do vědy všech věkových skupin. Zapálení vědci a vědkyně se dělili o své znalosti, zapojovali návštěvníky do aktivit a podporovali zájem o vědu.

Děkujeme všem, kteří náš stánek navštívili a také České spořitelně, která tuto aktivitu podpořila.

VědaFest 2023: FIS a FMV propojily kořeny dat, byznysu a vědy