Projekt foodCIRCUS zahájen!

Od června tohoto roku se na Katedře mezinárodního podnikání Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze začal řešit multidisciplinární mezinárodní projekt „Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe’s schools”, zkráceně foodCIRCUS. Tento projekt je z 80 % financovaný Evropským fondem pro regionální rozvoj (ERFD) v rámci programu Interreg Central Europe a je plánován až do listopadu roku 2026. Řešitelský tým je tvořen Ing. Alenou Filipovou, Ph.D., Ing. Veronikou Mokrejšovou, Ph.D., Ing. Mgr. Tomášem Sadílkem, Ph.D. (vedoucí týmu) a Ing. Jiřím Zemanem, Ph.D.

Projekt je zaměřen na problematiku plýtvání potravinami ve školních jídelnách s cílem tomuto plýtvání předcházet. V návazných etapách bude nejdříve změřeno množství odpadů a vyhozeného jídla, poté proběhnou intervence ve formě edukace žáků, studentů a personálu jídelen, v závěrečných etapách bude měřena efektivita předchozích opatření a budou formulována doporučení pro všechny zainteresované strany, včetně zřizovatelů jídelen. Zároveň budou vytvořeny nadnárodní skupiny, které umožní sdílení best practices.

Do projektu je zapojeno 10 partnerů z 5 zemí. Z univerzit se účastní vídeňská Universität für Bodenkultur, české Vysoká škola ekonomická v Praze a VŠB – Technická univerzita Ostrava, italská Alma Mater Studiorum – Università di Bologna, budapešťská Állatorvostudományi Egyetem, polské Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; dále jsou zapojeny česká organizace Zachraň jídlo, polské město Wrocław a rakouská organizace Reploid Value Solutions GmbH.

Ve dnech 6. – 7. června se ve Vídni uskutečnil kick-off meeting,. na kterém byly konkretizovány cíle pro jednotlivé etapy, očekávané výsledky projektu a jeho časový plán. Detailně byly projednány kroky jednotlivých partnerů v rámci prvního půlroku projektu. Vysokou školu ekonomickou v Praze zastupoval Ing. Mgr. Tomáš Sadílek, Ph.D. z Katedry mezinárodního podnikání.

Projekt foodCIRCUS zahájen!