Bronzové ocenění ve vědecké soutěži: Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., KMP: Rozhovor
S radostí sdílíme, že Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., členka Katedry mezinárodního podnikání, vyhrála třetí místo v soutěži Český vševěd všemi smysly a stala se tak třetí popularizátorkou vědy v ČR 2022. Kolegyně reprezentovala nejen Katedru mezinárodního podnikání, Fakultu mezinárodních vztahů, ale celou Vysokou školu ekonomickou v Praze.
Koncem září probíhá každoročně Noc vědců, která má za úkol představit vědce a vědecká pracoviště a přiblížit vědu široké veřejnosti. Letos přišli její organizátoři s novinkou a vyhlásili soutěž o nejlepšího popularizátora/popularizátorku české vědy 2022. Finále soutěže Český Vševěd proběhlo v úterý 13. 9. 2022 v brněnském kině Scala a Ing. Veronika Mokrejšová, Ph. D. z Katedry mezinárodního podnikání z něj přivezla zlatý vlas děda Vševěda za krásné třetí místo.
Kolegyni gratulujeme a děkujeme za reprezentaci!
Níže Vám přinášíme několik řádků zachycujících, jak celou soutěž vnímala sama popularizátorka vědy – Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., dále jen „VM“. Řádky přináší její rozhovor s kolegyní Ing. Jitkou Volfovou, Ph.D., dále jen „JV“.
JV: „Veroniko, proč ses do soutěže vůbec přihlásila?“
VM: „Já prostě nemůžu vynechat jedinou příležitost, kterou mám k tomu, abych s lidmi mluvila o plýtvání potravinami😊. Je to moje srdcové téma. Takže když jsem narazila na možnost zařadit se do soutěže Noci vědců s tématem Všemi smysly, zapadlo mi to hodně do sebe. Naše smysly můžeme pro prevenci plýtvání krásně využít, takže jsem si řekla, že tematicky se tam krásně hodím a že to tedy zkusím.“
JV: „Jak soutěž probíhala?“
VM: „Nejprve bylo potřeba natočit na mobil popularizační video o délce maximálně dvě a půl minuty. Vzhledem k tomu, že jsem se o soutěži dověděla týden před deadlinem, byl to docela fofr. V tu dobu jsme zrovna s kolegy z výzkumného týmu dokončovali náš vědecký experiment a vůbec jsem si nebyla jistá, jestli to stihnu. Ale díky skvělému servisu z Katedry multimedií jsme všechno zvládli. Video je stále ke shlédnutí na YouTube a vysvětluji v něm základní dopady plýtvání a také senzorický test potravin s minimálním datem trvanlivosti, což je jednoduchý způsob, jak ušetřit mnoho potravin před vyhozením. No a v prvním kole bylo potřeba získat nejvíce lajků na Facebooku, v jeden týden soutěžili vždy tři soutěžící, celkem nás bylo 35. Moje video olajkovalo 325 lidí, a tím jsem se dostala do kola druhého, ve kterém odborná porota z 12 semifinalistů vybrala 6 finalistů. Když mi přišel e-mail, že se mám dostavit do finále, nemohla jsem věřit vlastním očím.“
JV: „A finále?“
MV: „To nebylo tak rychlé, museli jsme absolvovat tři workshopy, na kterých nás učili metodě science slamu. Což je formát něco na způsob stand-up comedy, ve které máte během 6-8 minut obyčejným lidem vysvětlit své vědecké téma. Powerpointová prezentace je zakázána, naopak využití názorných pomůcek velmi podporováno. Cílem vystoupení bylo prezentovat nejen své vědecké téma, ale i naši vědeckou práci jako takovou a metody, které používáme. A lidé by se u toho ještě k tomu měli pobavit. Lektoři byli absolutně skvělí, dostali z nás to nejlepší a zároveň mezi námi soutěžícími udržovali přátelskou atmosféru. Nešlo prostě tolik o to, kdo to vyhraje, ale že můžeme lidem předat něco z toho, čím se ve svém výzkumu zabýváme. V samotný finálový večer jsme pak všichni předvedli svá popularizačně-vědecká vystoupení a diváci v sále poté hlasovali o vítězi.“
JV: „O čem jsi tedy ve svém vystoupení mluvila?“
VM: „Představila jsem výsledky našeho výzkumu a různé metody určování míry plýtvání. A nechyběly i dopady plýtvání a rady pro spotřebitele, jak neplýtvat. Vše mělo být odlehčenou a vtipnou formou. Jak se mi to povedlo, se mohou diváci podívat na videu (1:05).“
JV: „Dáš čtenářům nějakou radu, jak neplýtvat?“
VM: „Vždy je dobré plánovat nákupy a nenechat se zlákat k přemrštěným nákupům akčního zboží, což platí hlavně pro rychle se kazící zboží. Na soutěži jsem také propagovala zavedení „eat-me-first“ boxíku do lednice, kam se dávají potraviny načaté a takové, co se brzy zkazí. Příprava každého jídla by měla začínat pohledem do této krabičky.“
JV: „A jak tedy plýtvání souvisí s našimi smysly?“
VM: „Tady se jedná o výše zmíněný senzorický test. Potraviny, které mají na sobě uvedeno datum minimální trvanlivosti (a jsou to i některé, které Vás překvapí), totiž vůbec není nutné po projití tohoto data vyhodit, což bohužel mnoho lidí automaticky dělá. Dokonce se za určitých podmínek mohou po tomto datu i prodávat! Ke zkontrolování jejich nezávadnosti použijeme právě zrak, čich a chuť (v tomto pořadí). Pokud by někdo chtěl vědět víc, ať navštíví náš stánek na Noci vědců 30. září 2022, naučíme ho to s kolegy z katedry ve spolupráci s Potravinovou bankou.“
JV: „Na noc vědců se tentokrát určitě přijdu podívat! Veru, děkuji Ti za rozhovor a přeji další úšpechy nejen ve vědě.“