Central Europe Waste Manager společnosti Tesco hostem na VŠE, 19. října 2022
Společnost Tesco je českým leadrem, co se týče boje s plýtváním potravinami, dlouhodobě příkladně spolupracuje s potravinovými bankami a jako jediné z českých řetězců například zveřejňuje konkrétní data o vyhozených potravinách. Jan Krčmář je pak za plýtvání potravinami v tomto maloobchodním řetězci zodpovědný, a proto bylo jeho pozvání do kurzu Food waste management na Katedře mezinárodního podnikání jasnou volbou.
Absolvent VŠE (2010) studentům přehledně vysvětlil strategii boje s potravinovým odpadem v maloobchodních řetězcích, z jedné z poboček přinesl i názorné ukázky a na grafech ukázal základní pravidla food waste managementu.
Jan Krčmář pracuje v retailingu již 7 let a soustředí se na hloubkovou analýzu a finanční vhled do problematiky plýtvání potravinami a má zkušenosti s vedením mezinárodního středoevropského „protiplýtvacího“ týmu společnosti Tesco.
Předmět Food waste management – anglicky 2MO446 představuje problematiku plýtvání potravinami v kontextu aktuálního tématu udržitelnosti. Důraz je kladen na mezinárodní aspekty a na zaměření na podnikovou sféru. Předmět má budoucí podnikatele připravit na reflektování tohoto tématu v běžných podnikových procesech od logistiky a skladování, přes řízení lidských zdrojů, compliance a marketing až po finance. Nemalý důraz je rovněž kladen na souvislosti s dodavatelsko-odběratelskými vztahy. Závěr kurzu je věnován spolupráci podnikatelské sféry s NNO.