Konec plýtvání potravinami: Zpráva o plýtvání potravinami ovládla média
Katedra mezinárodního podnikání s radostí sdílí úspěch kolegů. Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D. spolu s Ing. Alenou Filipovou, Ph.D. a Ing. Jiřím Zemanem, Ph.D. ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň jídlo při přípravě grantu pro Technologickou agenturu ČR sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech. Dle výpočtů kvůli plýtvání potravinami přijde čtyřčlenná rodina o dvou dospělých a dvou dětech v roce 2023 o 14 076 Kč, přepočteno na průměrnou domácnost, kterou podle Českého statistického úřadu tvoří 2,33, je to 8 199 Kč.
Východiskem byla data, která v rámci svého měření získala Mendelova univerzita v Brně v průběhu let 2019 až 2022, což jsou nejpřesnější data o plýtvání českých domácností, jaká jsou k dispozici. „Komunální odpad ze sídliště, který jsme po dobu tří let měřili, nám dává nejpřesnější údaje o množství skutečně vyplýtvaných potravin. Použita byla průměrná hodnota plýtvání na sídlišti, protože ve vilových či venkovských zástavbách mnoho potravin skončí na kompostu. Jednalo se o 53 kilogramů na osobu za rok po odečtení nevyhnutelného odpadu, jako jsou například skořápky a kosti,” vysvětluje Lucie Veselá z Mendelovy univerzity v Brně.
Při výpočtu ceny vyplýtvaných potravin bylo bráno do úvahy mnoho proměnných včetně dat Českého statistického úřadu o kilogramové spotřebě potravin a o spotřebních výdajích českých domácností na potraviny. “Mysleli jsme i na jejich složení (dražšími potravinami se totiž plýtvá méně, rychle se kazícími zase více). Díky kvalifikovanému odhadu založenému na datech MENDELU bylo možno do výpočtu zohlednit také potraviny, které vyléváme do dřezu či toalety. Výpočet dále pracuje s inflací (včetně predikce České národní banky na rok 2023) a také s kvalifikovaným odhadem vlivu skutečnosti, že již v průběhu loňského roku k nějakému poklesu plýtvání potravinami v domácnostech vlivem ekonomické krize došlo,” uvádí Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D.
Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D. vystoupila mimo jiné v hlavních zprávách TV Prima (odkaz ZDE) či na ČT24 ve zprávách vědecké redakce (odkaz ZDE), v Rádiu Blaník, Proglas a dalších.
Problému plýtvání potravin se věnuje i předmět 2MO446 – Food waste management – anglicky pod vedením Ing. Veroniky Mokrejšové, Ph.D., který představuje problematiku plýtvání potravinami v kontextu aktuálního tématu udržitelnosti. Důraz je kladen na mezinárodní aspekty a na zaměření na podnikovou sféru. Předmět má budoucí podnikatele připravit na reflektování tohoto tématu v běžných podnikových procesech od logistiky a skladování, přes řízení lidských zdrojů, compliance a marketing až po finance. Nemalý důraz je rovněž kladen na souvislosti s dodavatelsko-odběratelskými vztahy a závěr kurzu je věnován spolupráci podnikatelské sféry s NNO.