Ing. Petr Král, Ph.D. v pořadu ČT Černé ovce: Srovnání restaurací ve Vídni, Mnichově a Praze

Ve čtvrtek 20. června vystoupil již tradičně Ing. Petr Král, Ph.D., odborník na problematiku mezinárodního marketingu, v pořadu ČT Černé ovce. Reportáž se tentokrát zaměřila na porovnání ceny jídla a servisu v podnicích ve Vídni, Mnichově a Praze. Kritériem pro výběr restaurace byla lokace – na hlavním náměstí naproti významné památce – a porovnávány byly cena, rychlost obsluhy a zákaznický servis.

Za kávu, minerálku, malé a velké pivo, polévku, vídeňský řízek a knedlo-vepřo-zelo zaplatil štáb na Staroměstském náměstí 1703 KČ, na jídlo čekal 5 minut a servis hodnotil jako velice dobrý. Ve Vídni zaplatil za obdobnou objednávku štáb méně, a to v přepočtu 1626 KČ, a na jídlo čekal 7,5 minuty. Naopak Mnichov byl nejdražší, kde objednávka vyšla v přepočtu na 2032 KČ. Na jídlo zde štáb čekal 9 minut.

„Vidíme, že je to taková skupina měst,  nebo to turistické centrum, které už si žije trochu svým vlastním životem a vlastně s tou cenovou hladinou zbytku té země nemá nic moc společného. Ukázalo se, že všechna tři města už dneska drží velmi podobnou cenovou hladinu, minimálně v turistických lokalitách, jsme vlastně žádný veliký rozdíl nenašli. Vídeň se dokonce ukázala, že byla ještě o malinko levnější než Praha, čekal jsem, že v Německu a Rakousku ten oběd bude stát více než v Česku, což se ukázalo, že není pravda, protože ta cenová hladina je srovnatelná,“ uzavírá Ing. Petr Král, Ph.D. reportáž.

Celou reportáž můžete najít v Archivu ČT zde.

Ing. Petr Král, Ph.D. v pořadu ČT Černé ovce: Srovnání restaurací ve Vídni, Mnichově a Praze