Měření plýtvání potravinami v projektu foodCIRCUS pokračuje úspěšně

Katedra mezinárodního podnikání s potěšením sdílí novinky o projektu Interreg CE foodCIRCUS.

I druhé období řešení projektu Interreg CE foodCIRCUS pokračuje na Vysoké škole ekonomické v Praze úspěšně. Provedli jsme měření ve školních kuchyních a jídelnách sedmi mateřských a základních škol v Praze a v Ostravě. Zjišťovali jsme rozdíly v plýtvání mezi populárními a méně populárními jídly.

Klíčová zjištění výzkumu zahrnují, že:

  • V mateřských školách se plýtvá méně než na základních školách.
  • Mezi populárními a méně populárními jídly jsou velké rozdíly.
  • Nejméně se plýtvá během přípravy pokrmů.
  • Nejvíce se plýtvá při nevyzvednutí objednaných jídel a při vrácení nesnědených porcí.
  • Nejvíce plýtvaná jídla jsou jídla s luštěninami a rybami.
  • Nejméně plýtvaná jídla jsou rajská (omáčka a i polévka) a rizoto.
  • Velmi záleží na volbě pokrmu: např. fazolový guláš pro strávníky není atraktivní, zatímco fazole v burritu ano.

Informace získané z měření budou detailně zpracovány a na základě výsledků budou navrhnuty intervence směřující ke snížení plýtvání u strávníků školních jídelen.

V dalších obdobích řešení projektu Interreg CE foodCIRCUS plánujeme intervence ke zvyšování povědomí a workshopy pro stakeholdery. V zapojených školách pak bude připraveno hraní rolí pro žáky základních škol a desková hra pro žáky mateřských škol.

 

#Sustainability #FoodWaste #Education #Research #VSEPrague #foodCIRCUS

Měření plýtvání potravinami v projektu foodCIRCUS pokračuje úspěšně