Měření plýtvání potravinami v projektu foodCIRCUS pokračuje úspěšně
Katedra mezinárodního podnikání s potěšením sdílí novinky o projektu Interreg CE foodCIRCUS.
I druhé období řešení projektu Interreg CE foodCIRCUS pokračuje na Vysoké škole ekonomické v Praze úspěšně. Provedli jsme měření ve školních kuchyních a jídelnách sedmi mateřských a základních škol v Praze a v Ostravě. Zjišťovali jsme rozdíly v plýtvání mezi populárními a méně populárními jídly.
Klíčová zjištění výzkumu zahrnují, že:
- V mateřských školách se plýtvá méně než na základních školách.
- Mezi populárními a méně populárními jídly jsou velké rozdíly.
- Nejméně se plýtvá během přípravy pokrmů.
- Nejvíce se plýtvá při nevyzvednutí objednaných jídel a při vrácení nesnědených porcí.
- Nejvíce plýtvaná jídla jsou jídla s luštěninami a rybami.
- Nejméně plýtvaná jídla jsou rajská (omáčka a i polévka) a rizoto.
- Velmi záleží na volbě pokrmu: např. fazolový guláš pro strávníky není atraktivní, zatímco fazole v burritu ano.
Informace získané z měření budou detailně zpracovány a na základě výsledků budou navrhnuty intervence směřující ke snížení plýtvání u strávníků školních jídelen.
V dalších obdobích řešení projektu Interreg CE foodCIRCUS plánujeme intervence ke zvyšování povědomí a workshopy pro stakeholdery. V zapojených školách pak bude připraveno hraní rolí pro žáky základních škol a desková hra pro žáky mateřských škol.
#Sustainability #FoodWaste #Education #Research #VSEPrague #foodCIRCUS
