Přednáška Jana Körbela na téma právních specifik obchodu a podnikání v Číně

Katedra mezinárodního podnikání ve svých předmětech pravidelně vítá experty z praxe.

 

S blížícím se začátkem nového semestru přinášíme malou ochutnávku v podobě představení expertní přednášky pana Jana Körbela, který 25. března 2021 v rámci předmětu 2OP308 Jednání s čínskými obchodními partnery – anglicky v podobě online vstupu na téma právních specifik obchodu a podnikání v Číně se studenty sdílel své mnohaleté zkušenosti. Pokryl především základní principy čínského práva, vstup na čínský trh včetně základů čínského pracovního práva a řešení sporů. 

 

Jan Körbel, vzdělaný v oboru sinologie a ekonomie, žil celý svůj profesní život v Číně. Během své kariéry v různých rolích a pozicích pracoval na vytváření porozumění a oboustranně výhodné spolupráce mezi evropskou a čínskou stranou. Pracoval na projektech s celou řadou evropských společností, má zkušenosti s provozováním vlastního podnikání v Evropě i Číně. Pracoval pro čínskou státní společnost. Působil jako tlumočník pro státní úředníky, institucionální zástupce, ředitele a osoby s rozhodovacími pravomocemi evropských společností různých velikostí a překládal materiály napříč odvětvími. V současné době působí jako stálý zástupce Česko – středoasijské obchodní komory v Číně. Vykonává činnosti komory v Číně, připravuje průmyslové analýzy, studie proveditelnosti a hodnocení rizik pro členy komory. Jan Körbel žije dlouhodobě v Pekingu. V minulosti žil v různých provinciích a městech různých velikostí. Během svého života měl možnost navštívit většinu čínských provincií. Mezi jeho známější klienty patří Veolia, Bank of China, CzechTrade, HomeCredit a Ministerstvo zemědělství České republiky.

 

Předmět 2OP308 Jednání s čínskými obchodními partnery – anglicky je volitelným předmětem pro studenty bakalářských programů na VŠE v Praze. Semináře jsou vyučovány v angličtině v kulturně smíšených týmech studentů, které společně pracují na celosemestrálním projektu. Pro zájemce o problematiku FMV VŠE nabízí i vedlejší specializaci Čínská studia, v rámci které Katedra mezinárodního obchodního podnikání zajišťuje povinný předmět 2OP531 Obchod a podnikání v Číně – anglicky, který je zároveň nabídnut jako volitelný pro studenty magisterských programů na VŠE v Praze.

Přednáška Jana Körbela na téma právních specifik obchodu a podnikání v Číně