Pět hvězdiček z pěti? Exkurze v logistickém centru potravinových bank!

Třetina kurzu 2MO446 Food waste management – anglicky se nese ve znamení přednášek hostů, kteří jsou experty na problematiku plýtvání potravinami. Jednou z nejpovolanějších je Mgr. Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. V návaznosti na úspěch z inovačního týdne Katedra mezinárodního podnikání pojala její přednášku dne 16. listopadu 2022 tentokrát formou exkurze přímo v logistickém centru potravinových bank v Praze – Dubči.

Studenti sice museli brzy vstávat, program začínal již v 8:00 v hůře dostupném místě na kraji Prahy, ale nelitovali. Program rozhodně stál za to. Ve zpětném hodnocení pak všichni účastníci dali exkurzi pět hvězdiček z pěti možných. Nejvíce se studentům líbila možnost vyzkoušet si třídění potravin na vlastní kůži, oceňovali ale i detailní popis fungování potravinových bank v ČR a logistické či marketingové souvislosti.

Mgr. Veronika Láchová je od roku 2017 ředitelkou České federace potravinových bank, která zastřešuje, zastupuje, podporuje a mentoruje všech 15 potravinových bank v České republice. Její denní praxí je nejen zajišťování vztahů se stakeholdery, řízení marketingu a národní i mezinárodní zastupování, ale také řízení největšího skladu potravin pro humanitární pomoc – logistického centra federace. Je hlavní koordinátorkou největší nemateriální sbírky v ČR, Sbírky potravin. Od roku 2021 je také členkou předsednictva (Board of Directors) Evropské federace potravinových bank (FEBA).

Předmět Food waste management 2MO446, který na katedře mezinárodního podnikání garantuje Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., představuje problematiku plýtvání potravinami v kontextu aktuálního tématu udržitelnosti. Důraz je kladen na mezinárodní aspekty a na zaměření na podnikovou sféru. Předmět má budoucí podnikatele připravit na reflektování tohoto tématu v běžných podnikových procesech od logistiky a skladování, přes řízení lidských zdrojů, compliance a marketing až po finance. Nemalý důraz je rovněž kladen na souvislosti s dodavatelsko-odběratelskými vztahy. Závěr kurzu je věnován spolupráci podnikatelské sféry s NNO. Kurz si mohou zapsat studenti celé VŠE jako volitelný či jako oborově volitelný.

Pět hvězdiček z pěti? Exkurze v logistickém centru potravinových bank!