Přednáška Petra Tulacha: „Předpověďmi proti plýtvání potravinami“

Jak moc je důležité předpovídat poptávku, co mají předpovědní modely do činění s plýtváním potravinami v retailu a že křišťálová koule nestačí, se dověděli studenti kurzu 2MO446 Food waste management – anglicky zaměřeného na management plýtvání potravinami ve středu 9. listopadu 2022. O základní principy předpovědí a s nimi spojené optimalizace zásob se s nimi přišel podělit Petr Tulach ze společnosti Logio, která se zaměřuje na optimalizaci dodavatelsko-odběratelského řetězce.

Petr Tulach pracuje již 15 let jako konzultant v logistice a dodavatelsko-odběratelském řetězci pro nejrůznější firmy. Momentálně má na starosti produkt Vertico ve společnosti Logio. Je expertem na předpovědi poptávky a s nimi spojené objednávání, automatizované naceňování zboží pomocí umělé inteligence a plánování akčních nabídek. Studentům vysvětlil, že drobné osobní iniciativy v našem každodenním životě jsou velmi bohulibé a jistě užitečné, ale svět příliš nezmění. Proti plýtvání je potřeba bojovat prostřednictvím zvyšování efektivity a nasazením moderní techniky a softwaru.

Předmět Food waste management, který na katedře mezinárodního podnikání garantuje Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., představuje problematiku plýtvání potravinami v kontextu aktuálního tématu udržitelnosti. Důraz je kladen na mezinárodní aspekty a na zaměření na podnikovou sféru. Předmět má budoucí podnikatele připravit na reflektování tohoto tématu v běžných podnikových procesech od logistiky a skladování, přes řízení lidských zdrojů, compliance a marketing až po finance. Nemalý důraz je rovněž kladen na souvislosti s dodavatelsko-odběratelskými vztahy. Závěr kurzu je věnován spolupráci podnikatelské sféry s NNO. Kurz si mohou zapsat studenti celé VŠE jako volitelný či jako oborově volitelný.

Přednáška Petra Tulacha: „Předpověďmi proti plýtvání potravinami“