Finanční specifika obchodu a podnikání v Číně: Expertní přednáška Tomáše Raka a Michala Obručníka z Komerční banky

Jak funguje bankovnictví v Číně? Jak snížit riziko při obchodu s čínskými protějšky? To byla hlavní témata expertní přednášky, kterou 24. listopadu 2022 uspořádala Katedra mezinárodního podnikání v rámci kurzu 2OP531 Obchod a podnikání v Číně – anglicky. O své zkušenosti se se studenty podělili experti z praxe Tomáš Rak a Michal Obručník z Komerční banky.

Tomáš Rak, absolvent VŠE (2001), je hlavou oddělení Trade Sales Komerční banky, kde se spolu s Michalem Obručníkem věnují mimo jiné podnikovému a investičnímu bankovnictví a globálnímu transakčnímu bankovnictví. Studentům vysvětlili specifika čínské měny a obchodu mezi Českem a Čínou, představili výzvy, kterým v současnosti obchod mezi oběma zeměmi čelí a objasnili, jak se vyhnout rizikům při obchodu s čínskými společnostmi za pomoci využití bankovních nástrojů. Oba odborníci s katedrou spolupracují již několikátým rokem, oproti minulým semestrům bylo přednášku letos již konečně možné realizovat osobně na půdě VŠE v Praze.

Předmět 2OP531 Obchod a podnikání v Číně – anglicky je povinným předmětem v rámci vedlejší specializace Čínská studia a je zároveň nabídnut jako volitelný pro studenty magisterských programů na VŠE v Praze. Přednášky jsou vedeny v angličtině. Kulturně smíšené týmy studentů společně pracují na celosemestrálním projektu. Předmět garantuje Ing. Jitka Volfová, Ph.D., která v Číně žila téměř tři roky a na téma Čínského obchodního jednání napsala svou doktorskou práci.

Finanční specifika obchodu a podnikání v Číně: Expertní přednáška Tomáše Raka a Michala Obručníka z Komerční banky