Katedra mezinárodního podnikání na konferenci v Oslu: 48th EIBA Annual Conference

Ing. Laure de Batz, Ph.D. a Ing. Vít Hinčica, Ph.D. z Katedry mezinárodního podnikání měli příležitost prezentovat svou současnou práci na 48. výroční konferenci EIBA, která se konala v Oslu od 8. do 10. prosince 2022. Ing. Vít Hinčica, Ph.D. prezentoval článek zaměřený na problematiku kupních smluv a Ing. Laure de Batz, Ph.D. prezentovala svou současnou práci o etice ve financích týkající se vymáhání finančních trestných činů ve Francii.

Děkujeme Norwegian Business School za uspořádání tak přínosné konference tentokrát na téma: „Walking the talk? Transitioning towards a sustainable world“.  Konference byla zahájena hromadným setkáním ve čtvrtek večer, kterého se zúčastnili řečníci z řad politické, univerzitní i korporátní sféry, zástupci hostující univerzity a valná většina z více než 500 zahraničních akademiků, kteří do Osla přijeli prezentovat výsledky svého výzkumu, nebo své návrhy na výzkum budoucí. Pátek a sobota byly určeny jednotlivým prezentacím. Katedru mezinárodního podnikání na konferenci dále reprezentoval Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D., děkan Fakulty mezinárodních vztahů a Ing. Radek Čajka, Ph.D., zástupce vedoucího Katedry mezinárodního obchodu.

Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D., se své pedagogické i vědecko-výzkumné činnosti se zaměřuje především na oblast mezinárodních financí a obchodu. Pravidelně působí jako hostující profesor na prestižních zahraničních školách, jako např. Vienna University of Economics and Business Administration, Audencia Nantes School of Management a IAE Lyon, kde zajišťuje výuku ucelených volitelných i povinných předmětů. Je členem řídícího výboru středoevropské větve Akademie mezinárodního podnikání (AIB) i členem Evropské asociace mezinárodního podnikání (EIBA). Pracuje ve výkonných radách tuzemských impaktovaných a zahraničních recenzovaných časopisů a je členem vědeckých rad celkem čtyř ekonomických škol či fakult. Na VŠE vyučuje zejména v anglickém jazyce, a to jak české studenty, tak i zahraniční výměnné studenty či v rámci mezinárodního programu CESP a letních škol FMV. Od února 2016 vykonává funkci děkana Fakulty mezinárodních vztahů. Předtím působil jako proděkan pro vědu a doktorské studium i zástupce vedoucího Katedry mezinárodního obchodu. Je také dlouholetým garantem navazujícího magisterského oboru Mezinárodní obchod, s nímž získal a opakovaně obhájil prestižní mezinárodní akreditaci EPAS.

Ing. Radek Čajka, Ph.D., se specializuje na problematiky finančního řízení a evropské měnové integrace. Působil a působí jako hostující profesor na partnerských univerzitách v zahraničí (Francie, Rakousko, USA, Čína). Na VŠE vyučuje téměř výhradně v anglickém jazyce, a to jak české studenty, tak i zahraniční výměnné studenty či v rámci mezinárodního programu CESP. Podílel se jako člen řídícího týmu na dvou akreditací EPAS na FMV. Od února 2016 zastává funkci proděkana pro zahraniční vztahy a PR.

Ing. Laure de Batz, Ph.D., působí jako odborný asistent na Vysoké škole ekonomické v Praze od září 2020. Doktorské studium ekonomie absolvovala na Univerzitě Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Centre d’Économie de la Sorbonne) a na Univerzitě Karlově (Institut ekonomických studií). Předtím absolvovala HEC Paris a magisterské studium v oboru makroekonomie a zúčastnila se výměnného programu CEMS. Vyučovala také na pařížské univerzitě Sciences Po. Její výzkum vychází z desetileté praxe v Société Générale a ve francouzském Úřadu pro finanční trh (Autorité des Marchés Financiers). Specializuje se na finanční ekonomii, přesněji na reakce trhu na podvody a regulaci.

Ing. Vít Hinčica, Ph.D., působí na KMP jako odborný asistent, vyučuje zejména předmět „Mezinárodní obchodní operace“. Pravidelně publikuje a vyjíždí do zahraničí. Obvyklá zaměření pro závěrečné práce studentů: obchod, investice, doprava.

Katedra mezinárodního podnikání na konferenci v Oslu: 48th EIBA Annual Conference