Sborník konference již k dispozici online: 23rd International Joint Conference – Praha 18-19 May 2023

18. a 19. května 2023 hostovala Vysoká škola ekonomická v Praze 23. ročník mezinárodní konference: 23rd International Joint Conference: Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment. Konference se konala prezenčně i online a byla společně zorganizována Fakultou mezinárodních vztahů a Podnikohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické v Praze a Obchodní fakultou Ekonomické univerzity v Bratislavě.

Konference se zaměřuje na region střední a východní Evropy a jeho postavení v globální ekonomice. Hlavními cíli jsou identifikace a analýza způsobů a strategií, kterými si mohou podniky udržet a zvýšit svoji konkurenceschopnost v mezinárodním prostředí. Dále se zabývá udržitelností a strategiemi společenské odpovědnosti.

První den konference byl věnován workshopu pro výzkumné pracovníky a doktorandy na téma metodologie výzkumu a vhodných analýz. Jorge Vera-Martínez, Ph.D. hovořil o důležitosti kvantitativních metod pro publikování v oblasti managementu a Konstantinos G. Kottikas, Ph.D. představil osvědčené postupy při publikování prací v kvalitních odborných časopisech. Večer samotnou konferenci slavnostně zahájil úvodním slovem předseda výboru konference Ing. Petr Král, Ph.D., vedoucí Katedry mezinárodního podnikání.

Druhý den konference byl zahájen plenárním zasedáním, na kterém vystoupili za VŠE prof. Ing. Hana Machková, CSc., prorektorka VŠE v Praze, a doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D., děkan Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, a za Ekonomickou univerzitu v Bratislavě její rektor prof. Ing. Ferdinand Daňo, Ph.D.. Dále vystoupili Petr Janeba, Head of International Sales Steering ve firmě Škoda Auto a.s., který představil aktuální výzvy, kterým čelí evropský automobilový průmysl, Vítězslav Klement, Social Media Skillhead pracující pro firmu GroupM, který hovořil o komunikaci založené na umělé inteligenci jako o možném motoru inovací. Na konec vystoupila Barbora Družbacká, International Logistics Coordinator pro firmu Infinity Forwarding, na téma Jak Covid-19 a válka na Ukrajině ovlivnily lodní dopravu a obchod s Čínou a Asií a o tom, co lze v budoucnosti očekávat.

V rámci konferenčního odpoledne proběhlo celkem pět bloků, které se soustředily na mezinárodní obchod, mezinárodní podnikání a management, mezinárodní finance, mezinárodní marketing a spotřebitelské chování, a turismus. Se svými příspěvky vystoupili kromě zahraničních účastníků i kolegové z naší fakulty. Doc. Ing. Alexej Sato, CSc. vystoupil se svým příspěvkem „Rail freight transport performance in the Central European region“ a Ing. Markéta Lhotáková, Ph.D. se svým příspěvkem: „Application of natural language processing to enhance qualitative research used for marketing“. Yadira Ixchel Martínez Pantoja, Ph.D. společně s Rafaelem San José Inglesiasem představili svůj výzkum na téma The Consular Services Contribution to Nation Brand Image and Public Diplomacy, a společně s Vincentem Montenero výzkum National culture impact on business relations in the Czech Republic. Ing. Alena Filipová, Ph.D., Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D. a Ing. Jiří Zeman, Ph.D. prezentovali Retail business model through the prism of selected economic indicators, Mgr. Ing. Kamila Matysová, Ph.D. společně s Ing. Jitkou Volfovou, Ph.D. představily výzkum na téma Autonomy and homonomy in developing sustainable leadership in the Czech Republic a Ing. Mgr. Daniela Zachová společně s doc. Ing. Zuzanou Křečkovou Kroupovou, M.A., Ph.D. představily Literature Review zabývající se tématem „Acculturation in terms of global mobility“.

 

Více informací o konferenci můžete nalézt na webu konference zde.

Sborník z konference je dostupný také na webu konference zde.

Všem srdečně děkujeme za účast a těšíme se na příští ročník, který se bude konat v Bratislavě.

Sborník konference již k dispozici online: 23rd International Joint Conference – Praha 18-19 May 2023