Srovnání nabídky na farmářských trzích v Česku, Německu a Rakousku v ČT ČERNÉ OVCE

V pondělí 26. září vystoupili Ing. Petr Král, Ph.D., a doc. Ing. Přemysl Průša, Ph.D. opět v pořadu ČT Černé ovce. Tentokrát se reportáž zaměřila na srovnání farmářských trhů v Česku, Rakousku a Německu. Cílem bylo především zjistit, zda se na nich opravdu prodávají lokální produkty zejména pečivo, masné výrobky, mléčné produkty, ovoce a zelenina – konkrétně ve městech Pasov, Wels a České Budějovice.

Většina prodávaných produktů byla opravdu lokální ve všech zkoumaných městech. V Německu přijeli dokonce všichni dotázaní stánkaři z okolí do vzdálenosti 50 km. Avšak mezi zeleninou a ovocem se často vyskytovaly i výrobky z Turecka, jižní Evropy či Latinské Ameriky. „Klasickou nabídku zeleniny, kterou uvidíte v každém supermarketu, dokonce i ty země jsou hodně podobné. Je to tak namícháno – ty regionální potraviny s těmi globálními potravinami,“ podotkl Ing. Petr Král, Ph.D. Dle předsedy Asociace farmářských tržišť České republiky by počet zahraničních výrobků neměl překročit 10 % a měl by zahrnovat pouze produkty, které v dané zemi nelze vyprodukovat. „… takhle by to mělo na lokálním trhu vypadat, že víte, čí výrobek máte a co je za ním,“ vysvětluje Ing. Petr Král, Ph.D.

Ačkoliv oficiální otevírací doba tržišť byla uváděna do poledne, v Rakousku i v České republice byla většina stánků ke konci již zavřená či zavírala. V Českých Budějovicích předčasně odjely dokonce tři čtvrtiny farmářů. Dále také na rozdíl od německých a rakouských měst mají v Českých Budějovicích farmáři zakázáno prodávat z vozů, což ztěžuje zejména prodej masných a mléčných výrobků. Dle předsedy Asociace je třeba větší podpory v České republice, a to nejen ze strany státu, ale i jednotlivých obcí, aby měly farmářské trhy stejnou oblibu u občanů jako v cizině.

Celou reportáž můžete najít v Archivu ČT zde.

Srovnání nabídky na farmářských trzích v Česku, Německu a Rakousku v ČT ČERNÉ OVCE