49. ročník konference EIBA – European International Business Academy

Členové a doktorandi Katedry mezinárodního podnikání se tradičně zúčastnili výroční konference EIBA (jednalo se již o 49. ročník), kterou tentokrát hostila Lisbon School of Economics and Management (ISEG) v období 15. – 17. prosince v Lisabonu.

Konference s tématem The Changing Global Power Balance: Challenges for European Firms se konala ve velkém formátu a zúčastnilo se jí celkem cca 650 vědců zejména z Evropy, dále také z Austrálie, USA, Brazílie, Indie a dalších zemí.

Česká republika byla na konferenci zastoupena celkem 7 členy a doktorandy Katedry mezinárodního podnikání, z nichž 4 měli na konferenci příspěvek:

Ing. Eva Křenková, Ph.D. a Ing. Mgr. Petr Procházka, Ph.D. společně prezentovali závěry výzkumu na téma Vliv narušení dodavatelských řetězců na inovace v českých a maďarských firmách v oblasti automobilové výroby během pandemie COVID-19 a války Ruska a Ukrajiny – Impact of supply chain disruptions on innovations in Czech and Hungarian automotive companies during COVID-19 and Russo-Ukrainian war. 

Doktorandi Ing. Mgr. Daniela Zachová a Ing. Mark Mishcheniuk prezentovali v „poster session“ se svou školitelkou doc. Ing. Zuzanou Křečkovou Kroupovou M.A., Ph.D. závěry výzkumů na témata  Secondment in EU: Fair Remuneration as a Current Challenge of Employers in Relation to the Revision of Posted Worker Directive, Third Country Nationals Based in EU – Case of Vander Elst, its Implementation and Consequences in EU Countries, and International Diversification and Revenue of Czech TOP 10 Joint-stock Companies.

Konference se dále zúčastnili doc. Ing. Josef Taušer, děkan FMV, doc. Ing. Mgr. Radka Druláková, Ph.D., proděkanka pro vědu FMV a doc. Ing. Přemysl Průša, Ph.D., který zastupuje Českou republiku a FMV VŠE v boardu EIBA (European International Business Academy).

Během konference byly navázány a prohloubeny mezinárodní kontakty, které povedou k hlubší spolupráci mezi FMV a dalšími členy EIBA v oblasti výzkumu, vědy a organizace workshopů a letních škol. Je zde potenciál  pro organizaci letní školy a workshopů pro vybrané členy EIBA na půdě FMV v horizontu let 2024 a 2025.

Další, tentokrát již jubilejní 50. ročník konference EIBA proběhne v prosinci roku 2024 v Helsinkách.

49. ročník konference EIBA – European International Business Academy