Nový projekt zaměřený na plýtvání potravinami s programem Interreg Central Europe

Katedra mezinárodního podnikání s potěšením sdílí informaci, že se zapojí do projektu CIRCUS: Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe’s schools organizovaného v rámci programu meziregionální spolupráce Interreg Central Europe, který je spolufinancován Evropskou unií. Projekt bude zahájen na jaře 2024 a potrvá celkem 30 měsíců.

Celkem se do projektu zapojí 10 partnerů ze zemí střední Evropy: z Rakouska, Polska, Itálie, Maďarska a České republiky. Z České republiky se na projektu účastní VŠE v Praze, VŠB (Technická univerzita Ostrava) a nevládní organizace Zachraň jídlo. Za Katedru mezinárodního podnikání se zapojí kolegové Ing. Alena Filipová, Ph.D., Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., Ing. Mgr. Tomáš Sadílek, Ph.D. a Ing. Jiří Zeman, Ph.D.

Projekt se zaměřuje na plýtvání potravinami ve školních jídelnách, kde je vyhazováno až 40 % veškerého jídla. Jeho cílem je změřit množství odpadu produkovaného ve školních a mateřských jídelnách a navrhnout preventivní opatření, která budou působit proti jeho vzniku (jak na straně jídelen, tak na straně strávníků). Zároveň se projekt soustředí na redistribuci přebytků a zpracování odpadu (hmyzí farmy, bioplyn apod.). Součástí bude i mezinárodní soutěž pro školáky, která je bude motivovat ke snížení plýtvání nejen v jídelnách.

Nový projekt zaměřený na plýtvání potravinami s programem Interreg Central Europe