První „Study Tour in SCM and Digital Transformation“

Inovační týden LS 2024 na Vysoké škole ekonomické v Praze je zajímavý nejen pro stávající a výměnné studenty, ale také pro studenty z našich partnerských univerzit.

Dne 6.–13. dubna 2024 proběhl první studijní zájezd zaměřený na řízení dodavatelského řetězce a digitální transformaci pro studenty bakalářského programu Bachelor in Operational ManagementAix-Marseille Graduate School of Management – IAE. Francouzští studenti přijeli do Prahy, aby se zúčastnili zajímavých přednášek, seminářů a workshopů o inovacích a navštívili inovativní české společnosti.

Program pro francouzské studenty a profesory byl velmi bohatý. Zahrnoval úvodní workshop AI Driven Venture Design: Workshop v Creative Dock s Adamem Hankou a Martinou Voškovou, kde studenti získali dovednosti využití umělé inteligence pro vývoj úspěšného a životaschopného inovativního produktu.

Následně Katedra mezinárodního podnikání poskytla studentům příležitost se dozvědět více o praktickém využití AI v obchodě během workshopu vedeného Ondřejem Vaněkem, CEO společnosti Blindspot.AI, kde se studenti seznámili s využitím AI v oblasti výroby, e-commerce a veřejných služeb.

Třetí workshop na téma Kreativní metody pro inovace vedl Tomáš Sadílek a zahrnoval praktické skupinové úkoly, při kterých si studenti osvojili vybrané kreativní techniky pro hledání nápadů na inovace, jako jsou „brainwriting, scenario planning, synectics a six thinking hats“.

Interkulturní zážitky získali francouzští studenti díky spolupráci se studenty programu Mezinárodního podnikání na úkolech zaměřených na vytváření globální spolupráce. Tento úkol byl pořádán společností Siemens, která má bohaté zkušenosti s budoucností práce a networkingu v nadnárodních korporacích.

Nedílnou součástí programu byly také návštěvy firem a exkurze. Studenti získali cenné zkušenosti z různých odvětví, například z výrobní linky a muzea ve Velkopopovickém Kozlu, které je součástí Plzeňského Prazdroje. Dále se seznámili s aplikacemi průmyslové automatizace, zejména průmyslových robotů, v rámci Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pod vedením profesora Václava Hlaváče. V Seznam.cz pak získali přehled o různých aplikacích umělé inteligence v produktech a službách pod vedením Anety KapuciánovéMartin Kirschnera.

Téměř celou středu tvořil Škoda Auto Day, který začal přednáškou a diskusí o vozech Škoda Auto pod vedením David Konupčíka a Jany Červové a následně studenti navštívili lisovnu, robotickou svařovací linku a montážní linku, kde viděli výrobu modelů Škoda Scala a Kamiq. Studenti se také seznámili s technologiemi Škoda X a účastnili se přednášky a diskuse vedené Michalem Reichlem o nových aplikacích a technologiích, které Škoda X vyvíjí pro své vozy.

V pátek na závěr prezentovali studenti své skupinové projekty o úspěšných příbězích a příkladech osvědčených postupů, se kterými se seznámili v českých firmách.

Odpoledne měli studenti možnost prozkoumat Prahu a její okolí, jako jsou Velkopopovický pivovar, Staré Město a Malá Strana, zahrady na Malé Straně, Petřínská rozhledna, Židovská čtvrť a Pražský hrad. Program zakončila návštěva hradu Karlštejn v pátek odpoledne.

Byl to náročný týden pro všechny účastníky a věříme, že si ho všichni velmi užili. Jednalo se o první krok v rámci studijních programů pro studenty z Aix-Marseille Graduate School of Management – IAE na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Velké díky patří také profesorům Nathalie Chalvesche, Raphaëlle Esmenard, Soumii Bahě a Tomáši Sadílkovi za organizaci tohoto studijního zájezdu a zapojení studentů.

První „Study Tour in SCM and Digital Transformation“