Záchranářská přednáška organizace Zachraň jídlo na VŠE v Praze
Víte, že až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí?
katedra mezinárodního podnikání s potěšením sdílí informaci, že dne 20. listopadu 2024 proběhla na VŠE v Praze přednáška organizace Zachraň jídlo s tématikou „Food Waste“.
Veronika Mejkalová seznámila studenty s fakty a daty o plýtvání. Studenti se dozvěděli, jak svým chováním tato čísla ovlivnit: jak plánovat, správně potraviny skladovat, kreativně využívat jejich přebytky a další praktické informace a tipy v oblasti udržitelnosti. Inspiraci načerpali také v rámci praktické části přednášky, při které se naučili zpracovávat přebytky z lednice, nadúrodu a potraviny, se kterými si spotřebitelé často neví rady.
Přednáška se nesla v příjemném duchu, studenti, kteří se účastnili, byli aktivní a sdíleli své poznatky a zkušenosti s lektorkou. Byl prostor i pro příklady z praxe a nové tipy a doporučení v oblasti neplýtvání potravinami a udržitelného způsobu stravování.
Přednáška proběhla v rámci projektu TAČR TQ01000183 Podpora změny behaviorálních vzorců generace Z a návrh intervencí k prevenci plýtvání potravinami včetně hodnocení jejich impaktu. Pod taktovkou Mendelu na tomto projektu spolupracuje Vysoká škola ekonomická v Praze prostřednictvím týmu z Katedry mezinárodního podnikání (Alena Filipová, Veronika Mokrejšová, Tomáš Sadílek, Jiří Zeman) právě i se Zachraň jídlo. Součástí projektu je například i měření odpadu na kolejích.
Pokud máte o problematiku food waste zájem, je možné se s ní seznámit i prostřednictvím interaktivního vzdělávacího média Nejsme Generace Trash, určeného pro generaci Z, které v rámci projektu vzniklo.