TAČR TQ01000183 „Podpora změny behaviorálních vzorců generace Z a návrh intervencí k prevenci plýtvání potravinami včetně hodnocení jejich impaktu“.

Na KMP řešíme projekt TAČR TQ01000183 „Podpora změny behaviorálních vzorců generace Z a návrh intervencí k prevenci plýtvání potravinami včetně hodnocení jejich impaktu“.

Projekt zjišťuje, kolik příslušníci gen Z plýtvají a proč a navrhne řešení problému, aplikuje jej a vyhodnotí.

Součástí projektu je tak analýza komunálního odpadu na kolejích, dotazníková šetření ohledně chování generace Z, deníkové šetření mezi studenty i výzkum makroekonomických ukazatelů či vlivu komunikace retailu na plýtvání gen Z. Základem řešení problému bude komunikační kampaň, která má prostřednictvím workshopů, nasazení influencerů, vytvoření neplýtvací aplikace a dalších aktivit působit na generaci Z směrem ke snížení plýtvání potravinami.

 

VŠE se podílí na těchto úkolech

  • Deníkové šetření mezi gen Z (měření vlastního plýtvání po dobu 1 měsíce)
  • Deníkové šetření na kolejích
  • Sekundární i primární šetření k vlivu komunikace retailu na plýtvání gen Z
  • Makroekonomická analýza
  • Podklady pro komunikační kampaň a konzultace její přípravy
  • Společné výstupy projektu (workshopy a metodiky)

Hlavním řešitelem projektu je Mendelova univerzita v Brně, na projektu dále spolupracují Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, Inesan, Green Solution a Zachraň jídlo. Aplikačním garantem je Ministerstvo životního prostředí, na diseminaci výsledků projektu budou spolupracovat Ministerstvo zemědělství a Jihomoravský kraj. Na projektu dále spolupracují Svaz obchodu a cestovního ruchu, Česká federace potravinových bank, Recyklohraní, Nadační fond Albert a Tesco Stores. Za Katedru mezinárodního podnikání se zapojí kolegové Ing. Alena Filipová, Ph.D., Ing. Veronika Mokrejšová, Ph.D., Ing. Mgr. Tomáš Sadílek, Ph.D. a Ing. Jiří Zeman, Ph.D.

Hlavní stránky projektu, kde naleznete více informací a také výstupy projektu, jsou zde.

 

 

Projekt podpořili:

Deníkové šetření na kolejích podpořili: