AI in Business Workshop by Ondřej Vaněk

9. dubna
2024

V úterý 9. dubna se více než 30 studentů zúčastnilo interaktivního workshopu o praktických aplikacích umělé inteligence v obchodě, který vedl Ondřej Vaněk, generální ředitel společnosti Blindspot.AI.

Na tomto workshopu byly zodpovězeny následující otázky:

  1. Co je Generativní umělá inteligence (GenAI)?
  2. Kde lze v obchodě využít umělou inteligenci?
  3. Jaké jsou úspěšné příklady využití GenAI v podnikání?
  4. Jak technicky funguje Generativní umělá inteligence?
  5. Jaké jsou právní a etické rámce umělé inteligence?
  6. Má umělá inteligence vliv na naše zaměstnání?
  7. Jaká je budoucnost umělé inteligence?

Ondřej Vaněk dále představil zajímavé příklady využití umělé inteligence v automobilovém průmyslu, například ve Škoda Auto, v e-commerce českých e-shopů s potravinami a také způsoby, jak pomocí umělé inteligence snižovat kriminální chování v Los Angeles.

Iniciativa prg.ai, do které patří i Blindspot A.I., byla založena v roce 2019 skupinou akademiků z Českého vysokého učení technického v Praze, Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky s významným přispěním hlavního města Prahy. Jejím cílem je plně využít místního potenciálu a proměnit Prahu v evropské centrum umělé inteligence.

Blindspot.AI je dynamická a globálně působící softwarová společnost se sídlem v Praze. Od roku 2017 je součástí skupiny Adastra Group. Zaměstnává špičkové softwarové inženýry s bohatými zkušenostmi z firem jako Oracle, Amazon, Facebook a dalších technologických gigantů. Její kolegové a zaměstnanci mají doktoráty (matematika, umělá inteligence, informatika) z univerzit jako Cambridge, Imperial College a dalších prestižních technických univerzit. Tým má široké kompetence a dokáže řešit různé obchodní problémy a případy pomocí umělé inteligence a strojového učení. Mezi jeho řady patří nejlepší 1 % talentů z Českého vysokého učení technického (Fakulta elektrotechnická, Fakulta informatiky a statistiky) a dalších prestižních technických univerzit. Více informací najdete na webu Blindspot.

Rádi bychom vyjádřili naše poděkování lektorovi a dále kolegovi Tomáši Sadílkovi za veškerou organizační podporu.

Ing. Mgr. Tomáš Sadílek, Ph.D., působí od roku 2015 na Vysoké škole ekonomické v Praze, přičemž od roku 2018 na plný pracovní úvazek. Před nástupem na univerzitu působil jako obchodní referent a Sales Engineer ve společnostech ŽDB Drátovna a Mitsubishi Electric Europe. Zaměřuje se na problematiku chování spotřebitele, retailingu a sociálního a udržitelného podnikání, které se věnuje ve výzkumu i ve výuce v českých a anglických programech. Působil a působí jako hostující profesor na partnerských universitách v zahraničí (USA, Čína, Francie, Itálie, Izrael, Rakousko, Německo, Španělsko, Švédsko). Vede kvalifikační práce zaměřené na problematiku chování spotřebitele v různých aplikacích a na problematiku sociálního a udržitelného podnikání.

 

AI in Business Workshop by Ondřej Vaněk